Regulamin żłobka

 

Zarządzenie
Dyrektora Żłobka Miejskiego Nr 1 w Gorzowie Wlkp.
z dnia 01 kwietnia 2019 r.
w sprawie ustalenia Regulaminu Organizacyjnego Żłobka Miejskiego Nr 1
w Gorzowie Wlkp  pobierz

 

 

Nasza kadra

 

 W naszym żłobku zatrudnione są osoby odpowiedzialne za prowadzenie placówki, żywienie i opiekę nad dziećmi oraz personel pomocniczy. Placówką kieruje dyrektor , pani Małgorzata Sobolewska - Szadkowska, pedagog z długoletnim doświadczeniem w pracy z dziećmi i młodzieżą. Pion administracyjno – gospodarczy  stanowią: pani księgowa i  pani intendentka – starszy dietetyk , dwie panie kucharki, pracownik gospodarczy i konserwator C.O, pani w pralni .Kadra pedagogiczna naszej placówki składa się z czterech osób na każdą grupę ( dwie starsze opiekunki dziecięce , młodsza opiekunka i pani do pomocy ). Dzięki doświadczonemu personelowi każdy rodzic może mieć pewność, że powierza swoje dziecko osobom potrafiącym trafnie rozpoznać i egzekwować jego potrzeby i odpowiednio stymulować jego rozwój  ( nasze opiekunki dziecięce są  pedagogami - absolwentkami wyższych uczelni pedagogicznych oraz policealnych szkół kształcących dyplomowane opiekunki dziecięce).

Stale podwyższamy nasze umiejętności i kompetencje , aby każdego dnia lepiej służyć naszym podopiecznym i cieszyć  się z ich postępów.

 

Organizacja

 

6.00 – 8.00 -  PRZYJMOWANIE DZIECI

8.00 – 8.15 - PRZYGOTOWANIE DZIECI DO ŚNIADANIA

8 .15 – 8.30 - ŚNIADANIE

8.30 – 9.00 - NOCNICZKOWANIE, TOALETA

9.00- 9.45 - PLANOWE ZAJĘCIA I ZABAWY Z DZIEĆMI

9.45- 10.00 - DRUGIE ŚNIADANIE

10.00 – 11.00 – ZABAWY , ZAJĘCIA DYDAKTYCZNE W SALI  LUB SPACER NA ŚWIEŻYM POWIETRZU

11.00- 11.45- PRZYGOTOWANIE DZIECI  DO OBIADU. OBIAD

11.45- 12.00- NOCNICZKOWANIE, TOALETA

12.00 – 13.45 – LEŻAKOWANIE ( POOBIEDNIA DRZEMKA)

13.45- 14.00 - PRZEBIERANIE, TOALETA

14.00 – 14.15 -  PODWIECZOREK

14.15 – 16.00 – ZABAWY ZORGANIZOWANE, ODBIÓR  DZIECI Z PLACÓWKI

Żywienie

 

Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP . Program żywienia składa się z następujących etapów:

  1. Śniadanie
  2. Drugie śniadanie
  3. Obiad
  4. Podwieczorek
  • Jadłospisy konstruowane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp.
  • W żłobku realizowane są diety podstawowe oraz diety eliminacyjne.
    Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu  o zaświadczenie od lekarza specjalisty zgodnie z obowiązującym regulaminem organizacyjnym – to lekarz , nie rodzic określa rodzaj diety oraz listę produktów wskazanych i przeciwskazanych.
  • Wszystkie produkty „zastępcze” przeznaczone do realizacji  diet eliminacyjnych, nie zamieszczone w specyfikacji Żłobka, muszą być dostarczone przez rodziców /szczelnie zapakowane z odpowiednio długą datą ważności/.
  • Rodzaj i ilość produktów należy skonsultować z intendentem żłobka.
  • Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych tylko w oparciu o prośbę rodziców.
  • W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez stałe pory posiłków, urozmaicony, zbilansowany jadłospis i właściwą kulturę spożywania posiłków.

Aktualny jadłospis jest wywieszany na tablicy ogłoszeń.

Godziny otwarcia

 

                       Żłobek Miejski nr 1 jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 6.00 – 16.00.

W dni  ustawowo wolne od pracy oraz podczas letniej przerwy urlopowej pracowników ( lipiec lub sierpień danego roku kalendarzowego)  placówka jest nieczynna .