Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP . Program żywienia składa się z następujących etapów:
- Śniadanie
- Drugie śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Jadłospisy konstruowane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp.
- W żłobku realizowane są diety podstawowe oraz diety eliminacyjne.
Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu o zaświadczenie od lekarza specjalisty zgodnie z obowiązującym regulaminem organizacyjnym – to lekarz , nie rodzic określa rodzaj diety oraz listę produktów wskazanych i przeciwskazanych. - Wszystkie produkty „zastępcze” przeznaczone do realizacji diet eliminacyjnych, nie zamieszczone w specyfikacji Żłobka, muszą być dostarczone przez rodziców /szczelnie zapakowane z odpowiednio długą datą ważności/.
- Rodzaj i ilość produktów należy skonsultować z intendentem żłobka.
- Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych tylko w oparciu o prośbę rodziców.
- W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez stałe pory posiłków, urozmaicony, zbilansowany jadłospis i właściwą kulturę spożywania posiłków.
Aktualny jadłospis jest wywieszany na tablicy ogłoszeń.