Żywienie

 

Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP . Program żywienia składa się z następujących etapów:

  1. Śniadanie
  2. Drugie śniadanie
  3. Obiad
  4. Podwieczorek
  • Jadłospisy konstruowane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp.
  • W żłobku realizowane są diety podstawowe oraz diety eliminacyjne.
    Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu  o zaświadczenie od lekarza specjalisty zgodnie z obowiązującym regulaminem organizacyjnym – to lekarz , nie rodzic określa rodzaj diety oraz listę produktów wskazanych i przeciwskazanych.
  • Wszystkie produkty „zastępcze” przeznaczone do realizacji  diet eliminacyjnych, nie zamieszczone w specyfikacji Żłobka, muszą być dostarczone przez rodziców /szczelnie zapakowane z odpowiednio długą datą ważności/.
  • Rodzaj i ilość produktów należy skonsultować z intendentem żłobka.
  • Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych tylko w oparciu o prośbę rodziców.
  • W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez stałe pory posiłków, urozmaicony, zbilansowany jadłospis i właściwą kulturę spożywania posiłków.

Aktualny jadłospis jest wywieszany na tablicy ogłoszeń.